1/35 German Empire Krupp 42cm Big Bertha

takom 2035
Bestel
  • Beschrijving

De Dicke Bertha werd de naam van een soort super zware houwitser ontwikkeld door de wapenfabrikant Krupp in Duitsland aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog

De ​​officiële benaming was L/12, dat wil zeggen, de loop werd 12 kaliber in lengte, (42 cm) Type M-Gerät 14 (M-apparatuur 1914) Kurze Marine-Kanone, een naam bedoeld om de echte bedoeling van het kanon te camoufleren.

De houwitser is vooral ontworpen door Krupp directeur van design, professor Fritz Rausenberger en zijn voorganger, directeur Max Dreger (1852-1929). Veel bronnen zeggen dat Bertha een verwijzing is naar Bertha Krupp, erfgename en eigenaar van het Krupp industrieel imperium. Niet iedereen aanvaardt deze verbinding. Tijdens de oorlog gaven de Duitsers tal van andere bijnamen aan marine wapens. "Dicke" is blijkbaar geen verwijzing naar het fysieke aspect van mevrouw Krupp.

De naam "Big Bertha" werd vervolgens algemeen door de geallieerden gebruikt voor de zeer grote Duitse kanonnen, zoals het spoorwegkanon "Langer Max" en het ultra-lange afstand kanon "Paris Gun". Strikt genomen ws de naam Dicke Bertha alleen van toepassing op de 42-cm M-Gerät houwitser.