1/24 Hawker Siddeley Harrier GR.1 # airfix 18001v

Airfix
airfix 18001v
Bestel
  • Beschrijving

Een vliegtuig dat ongetwijfeld een van de belangrijkste in de geschiedenis van de luchtvaart is. De Hawker Siddeley Harrier GR.1 is ontwikkeld op basis van het Hawker P.1127 experimentele vliegtuig dat is geproduceerd om de mogelijkheden van V / STOL-vectorvluchten te testen.

Deze vliegtuigen zouden met succes de overgang van zweven naar voorwaartse vlucht en terug naar zweven beheersen, ondanks het feit dat verschillende testvliegtuigen tijdens het testen ongelukken leden. Het vooruitzicht van een V/STOL-vliegtuig bleek van groot belang te zijn voor zowel het Britse als het Amerikaanse leger, die de verdere ontwikkeling van het vliegtuig financierden. De nieuwe 'Jump Jet' was meteen een hit bij het Britse publiek, dat zich verwonderde over de vindingrijkheid van hun luchtvaartindustrie.

In de ogen van het Britse publiek was geen enkele luchtvaartshow compleet zonder een demonstratie van de toonaangevende Britse Harrier. De Harrier GR.1 was niet beperkt tot opereren vanaf militaire vliegvelden, maar Harriers konden worden verborgen in open plekken in het bos of verspreid over delen van snelwegen of zelfs schoolpleinen, met de bedoeling hun locatie verborgen te houden voor de vijand. Met veel van deze vroege Harriers die in West-Duitsland waren gestationeerd, zouden ze een belangrijk afschrikmiddel zijn tegen de agressie van het Oostblok, klaar om in een oogwenk Sovjet-tanks aan te vallen.