1/350 USS New York (LPD-21) # trumpeter 05616

Trumpeter
TRU-05616
Bestel
  • Beschrijving

De USS New York is een schip van de San Antonio-klasse van amfibische transportdokken, ook wel een 'landingsplatform, dock' (LPD) genoemd, gebruikt door de Amerikaanse marine.

Deze oorlogsschepen vervangen de LPD's van de Austin-klasse (inclusief de subklassen Cleveland en Trenton), evenals de tank-landingsschepen van de Newport-klasse en de amfibische vrachtschepen van de Charleston-klasse die al met pensioen zijn gegaan. Twaalf schepen van de San Antonio-klasse werden oorspronkelijk voorgesteld. In 2018 waren elf oorlogsschepen van deze klasse in dienst bij de Amerikaanse marine met nog eens twee schepen in aanbouw.

De San Antonio-klasse is ontworpen om de marine en het Amerikaanse marinierskorps te voorzien van een modern platform dat kan werken met voertuigen die de mariniers aan land brengen, zoals de MV-22 Osprey, de (geannuleerde) Expeditionary Fighting Vehicle (EFV), hovercrafts (LCAC's) en toekomstige middelen van de mariniers. Het schip is meer dan 45 procent groter dan de Austin-klasse en verplaatst meer dan 25.000 ton bij vollast. Het vervoert minder troepen, maar heeft twee keer zoveel ruimte voor voertuigen, landingsvaartuigen en vliegtuigen.