1/16 Panzer I Ausf.A BREDA # mig 8503

mig 8503
Limited Edition
Bestel
  • Beschrijving

Dit voertuig heeft een fascinerend verhaal tijdens de Spaanse Burgeroorlog en AMMO wil het 100-jarig jubileum van het Spaanse legioen eren met deze Limited Edition Kit in de schaal: 1:16

Geschiedenis:
In oktober 1936 zou de eerste Panzer I Ausf.A in Sevilla aankomen om naar Cáceres te worden gestuurd, waar ze zouden worden gebruikt voor het trainen van het personeel van hun bemanning. Een maand later werd de Ausf.B. Zou hetzelfde pad volgen en samen de eerste drie bedrijven vormen. Hoewel ze aan geen enkel gevecht hadden deelgenomen, waren de Ausf.A goed versleten, aangezien ze al enkele jaren werden gebruikt voor zowel training als veldmanoeuvres.

De instructeurs wisten van het essentiële defect: het schot dat de motorruimte scheidde van de bemanningsruimte was niet gepantserd. Dit hield in dat een schot dat door de ventilatieopeningen dringt, letsel bij het personeel kan veroorzaken. Om deze reden werden extra beveiligingen vervaardigd, waaronder gepantserde plaat voor de luchtinlaat. In Duitsland zou het langer duren om een ​​oplossing voor dit probleem te vinden, pas eind 1938 werden soortgelijke beschermingsmaatregelen ontworpen en geïmplementeerd, die te zien waren op de laatste twintig voertuigen die in januari 1939 werden afgeleverd.

De eerste deelname aan de Spaanse burgeroorlog vond plaats tijdens de aanvallen op Madrid, waar ze werden ingezet ter ondersteuning van de nationale infanterie. Deze confrontatie maakte duidelijk dat het ontwerp de kracht, bescherming van de bemanning en vuurkracht ontbeerde om tegen de infanterie te vechten. Het ontbrak hun tegenstanders aan antitankwapens die bijdroegen aan enig aanvankelijk succes, maar na verloop van tijd werd duidelijk dat de tank kwetsbaar was voor de T-26. Ondanks Duitse tegenstand was de oplossing om het Italiaanse machinegeweer Breda 20 mm in dezelfde koepel te installeren in een configuratie vergelijkbaar met de Panzer II. Er werden tests uitgevoerd op vier voertuigen die van voren waren verwijderd, waarbij de torentjes zouden worden aangepast om het woeste wapen te herbergen.

Deze pas opnieuw geconfigureerde torentjes zijn opnieuw geverfd, mogelijk met dezelfde verf die is gebruikt voor het bijwerken. Het gerucht gaat dat een gebrek aan niet-essentiële voorraden het gebruik van binnenlandse producten van dezelfde kleur dwong. Het verschil in toon is misschien te wijten aan zowel deze omstandigheid als de geaccumuleerde slijtage van de vorige verf, met meerdere jaren dienst en ten minste één die in de frontlinie heeft gediend. De eenheden die vanuit Sevilla waren overgebracht, arriveerden waarschijnlijk in oktober 1937, toen het zogenaamde eerste bataljon gevechtstanks werd gevormd dat uit twee groepen bestond: de eerste met drie compagnieën en de tweede met slechts twee. Op basis van de geschreven en grafische documentatie die is samengesteld, beschouwen we de hypothese dat het tweede bedrijf geen van deze tanks heeft ontvangen, wat kan worden bevestigd door een foto van half oktober 1937 die in Zaragoza is genomen en waarop tien Pz. Ik en vijf T26 in formatie.

Helaas zijn er maar heel weinig grafische documenten bewaard gebleven en deze zijn beperkt tot ongeveer dertig foto's van lage kwaliteit die zijn geknipt en gecensureerd om de datum of locatie te verwijderen. Gelukkig werd vanaf december 1938 een driecijferig identificatiesysteem ingevoerd waarmee het enige nog bestaande voertuig tot die datum kan worden geïdentificeerd. Met zijn camouflage en de schade opgelopen tijdens gevechten, is dit voorbeeld een tank van de 3e compagnie.