1/32 US B-24D Liberator # hobby boss 83212

Hobby Boss
HBS-83212
Bestel
  • Beschrijving

De Consolidated B-24 Liberator was een Amerikaanse zware bommenwerper, ontworpen door Consolidated Aircraft Company in San Diego, Californië.

De massaproductie werd tegen 1943 volledig ingevoerd met behulp van de Ford Motor Company via de nieuw gebouwde Willow Run-faciliteit, waar de piekproductie één B-24 per uur en 650 per maand in 1944 bereikte. Andere fabrieken volgden snel. De B-24 eindigde de Tweede Wereldoorlog als de meest geproduceerde geallieerde zware bommenwerper in de geschiedenis, en de meest geproduceerde Amerikaanse militaire vliegtuigen op meer dan 18.000 eenheden, in grote mate dank aan Henry Ford en het gebruik van de Amerikaanse industrie. Het heeft nog steeds het onderscheid als het meest geproduceerde Amerikaanse militaire vliegtuig. De B-24 werd gebruikt door verschillende geallieerde luchtmachten en marines, en door elke tak van de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de oorlog, en bereikte een gedistingeerd oorlogsrecord met zijn operaties in West-Europa, de Stille Oceaan, de Middellandse Zee en China-Birma-India theaters. Vaak vergeleken met het bekendere B-17 Flying Fortress, was de B-24 een moderner ontwerp met een hogere topsnelheid, groter bereik en een zwaardere bombelasting; het was echter ook moeilijker om te vliegen, met zware controlekrachten en slechte formatievliegende eigenschappen. 
De plaatsing van de brandstoftanks van de B-24 door de bovenste romp en de lichtgewicht constructie, ontworpen om het bereik te vergroten en de productie van de lopende band te optimaliseren, maakte het vliegtuig kwetsbaar voor gevechtsschade. De B-24 was berucht onder Amerikaanse vliegtuigbemanningen vanwege de neiging om vuur te vatten.  Desalniettemin leverde de B-24 uitstekende service in verschillende rollen dankzij zijn grote laadvermogen en lange reikwijdte. De beroemdste missie van de B-24 was de staking op laag niveau tegen de olievelden in Ploesti, in Rome op 1 augustus 1943, die een ramp werd omdat aanvalsgolven uit de pas liepen.


- Schaal : 1/32 
- Photo-etched parts 
- Fijn gegroefde rubberbanden 
- Afmetingen / Spanwijdte: 675,9 / 1049,5 mm 
- Meer dan 560 onderdelen 
- Gedetailleerde romp en vleugels met nauwkeurig ontwerp
- Fijn gedetailleerde cockpit

Verf en lijm niet inbegrepen.