Statenjacht # kolderstok 7

Kolderstok
kolderstok 7
Bestel
  • Beschrijving

Het 17e-eeuws Statenjacht was – anders dan de naam jacht doet vermoeden – geen pleziervaartuig.

Voortgekomen uit de oorlogsjachten zoals die werden gebruikt tijdens de 80-jarige oorlog had het zich ontwikkeld tot een handig, snel en bovenal comfortabel vervoersmiddel. Het Statenjacht was bij uitstek de manier om zich te verplaatsen, in een tijd dat landwegen slecht waren en er water in overvloed was. Het werd veelvuldig gebruikt door hooggeplaatste en vorstelijke personen, officiële instanties zoals bijvoorbeeld de Amsterdamse, Zuid-Hollandse en Zeeuwse Admiraliteiten, maar ook stadsbesturen en leden van de kamers van de VOC en de WIC.

Het Statenjacht was een robuust gebouwd schip, geschikt om met alle weer en wind op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren en op de Zuiderzee te varen. Indien nodig was het schip zelfs zeewaardig genoeg om de Noordzee op te varen. Door de zwaarden kon het Statenjacht goed uit de voeten in ondiep water en kort langs de kust.

Statenjachten waren overdadig versierd met een fraai bewerkte spiegel, diverse ornamenten langszij en op de boeg een grimmige leeuw die kon wedijveren met de grote oorlogsschepen. Het was echter slechts licht bewapend met twee of vier kleine stukken – hoofdzakelijk bedoeld om saluutschoten te kunnen geven.

Het 17e-eeuws Statenjacht was rond de 62 tot 66 (Amsterdamse) voet lang, ofwel 17,5 tot 18,7 meter lengte tussen de stevens. Met dit bouwpakket kunt u uw eigen Statenjacht bouwen zoals dat 2e helft 17e eeuw veelvuldig op de Nederlandse wateren te zien was. Het model is in een schaal 1 op 50. Het pakket van het Statenjacht is volledig uitgerust, met lasergesneden spanten en dekopbouw, volledige notenhouten beplanking (enkelplanks), inclusief zeilen en twee stuks geschut

  • Schaal: 1:50
  • Lengte: 50 cm (Inclusief boegspriet)
  • Hoogte: 52 cm
  • Breedte: 20 cm