Wilsor Lamineer Epoxy - 0,3 kg # wilsor epoxyset 2100

Wilsor
wilsor epoxyset 2100
Bestel
  • Beschrijving

Epoxyhars + harder - 300 gram
Epoxy hars is een hoogwaardige, heldere hars - sterk en slijtvast. Hecht aan praktisch elke ondergrond, maar tast die ondergrond (bijv. polystyreenschuim) niet aan, zoals bij polyesterhars vaak wel het geval is. Epoxyhars krimpt niet bij uitharding. Daarom is het een geliefd materiaal voor het maken van mallen. Kromtrekken door krimp komt niet voor. Onze normale lamineer epoxy is na uitharding sterk tot ±70º.

HECHTKRACHT Epoxyhars hecht prima aan vrijwel alles. Denk maar aan het in elkaar lijmen van houten boten. Het houdt de vezeltjes van de glasmat goed vast en is mede daardoor zo sterk. Door deze taaie sterkte wordt het graag gebruikt in surfplanken, skies, modelbouw vliegtuigjes evenals echte vliegtuigen e.d.

HOUDBAARHEID Epoxy hars en harder zijn in principe onbeperkt houdbaar. Maar onder de 10° C. neigt de hars naar kristallisatie. Dit kan zijn van een lichte troebeling tot een kompleet "versuikerde" en harde hars. Om er, ook bij lichte troebeling, weer een topprodukt van te maken, moet het verwarmd worden tot 50-60º. De hars wordt dan weer transparant. De temperatuur van een warme radiator zal net niet voldoende zijn. Met een bak warm water (au bain Marie) zal men meer succes hebben.

U.V. STABILITEIT Uitgeharde epoxy is maar matig bestand tegen U.V licht. Het zal enigszins vergelen en het oppervlak wordt dof. Daarom is het raadzaam epoxy boten, surfplanken e.d. altijd af te lakken. Wordt er een transparante lak gebruikt, dan het liefst een lak met U.V filter gebruiken. Onze DD lak is hiervoor uiterst geschikt.

BEWAPENINGSMATERIAAL EN VULSTOFFEN Voor de bewapening worden meestal de geweven matten gebruikt van glas, kevlar of koolstof. De gewone hakselmatten zijn niet zo geschikt. De binder van deze glasmatten lost niet op (zoals in polyester), waardoor de glasmat niet goed benat en soepel wordt. Net als bij polyester kan epoxy ingekleurd worden met onze pigmenten, of met vulstof gemengd als gietmassa gebruikt worden.

EPOXY EN GEZONDHEID De hars, en vooral de harder, zijn bij normaal gebruik, niet bijzonder gevaarlijk voor de gezondheid, maar kunnen wel lastige huidirritaties veroorzaken. Voor de damp van de harder geldt hetzelfde. Deze geeft overgevoeligheid aan ogen en ademhalingsorganen. Daarbij moet worden opgemerkt, dat de ene persoon hiervoor veel gevoeliger is dan de andere. Voor iedereen geldt echter: als men eenmaal deze irritatie heeft opgelopen. dan is men er voor altijd overgevoelig voor. Het werken met epoxy is dan verder uitgesloten. Dringend advies: Werk met handschoenen of een zgn. barrière crème.