Endeavour # occre 14005

Occre
occre 14005
Bestel
  • Beschrijving

De Endeavour werd in juni 1764 gebouwd door Thomas Fishburn, aanvankelijk onder de naam Earl of Pembroke.

Ze had een waterverplaatsing van 368 ton met een lengte van 106 voet, een kiellengte van 97 voet en een grootste breedte van 29 voet. Ze had een grote ronde boeg, een vlakke spiegel en werd vierkant getuigd. Oorspronkelijk werd zij gebruikt voor het vervoer van kolen.

Op 5 april 1768 werd ze ingelijfd bij de Royal Navy, de naam werd veranderd in Endeavour en ze werd uitgerust voor ontdekkingsreizen. Deze ombouw vond plaats op de Deptford scheepswerf, in de buurt van Londen, waar ze werd voorbereid voor haar eerste reis, met nieuwe dekken, hutten en verblijven voor het huisvesten van ambtenaren, wetenschappers, ambtenaren, mariniers en de bemanning met een totaal van 94 koppen.

De Endeavour zeilde rond de wereld onder het commando van Captain James Cook, vertrek vanuit Plymouth, Engeland, op 8 augustus 1768 en de aankomst terug in Londen op 13 juli 1771. Het doel van deze expeditie was om het passeren van de planeet Venus tussen de aarde en de zon te observeren en ook om de afstand tussen de sterren te schatten en om deze informatie te gebruiken om meer inzicht te krijgen over het heelal.

Ze zonk in 1790 voor de kust van de Amerikaanse staat Rhode Island tijdens een poging om een Franse aanval op de haven van Nieuwpoort af te weren.

Schaal: 1:54
Lengte: 815 mm
Hoogte: 680 mm
Breedte: 300 mm
Moeilijkheidsgraad: Medium