Cutty Sark # mamoli mm08

Mamoli
MAM-MM08
Bestel
  • Beschrijving

De Cutty Sark was in 1869 een van de laatste klippers die gebouwd werd en de enige klassieke klipper die nog bestaat en nog te zien is in een droogdok in Greenwich Londen, Engeland.

De Cutty Sark was bestemd voor de Chinese theehandel in een tijd dat er enorme winsten te verdienen waren door het schip dat als eerste de nieuwe thee van het jaar vanuit China in Londen aan wal wist te bregen. De race tegen de Thermopylae maakte haar wereldberoemd.

De Cutty Sark lag 400 mijl aan de leiding tot ze in een storm terecht kwam rond Kaap de Goede Hoop en ze haar roer verloor. Kapitein George Moodie gaf de timmerman opdracht om een tijdelijke roer te maken. Het zeilen in de woeste storm em hoge zeeën was schier onmogelijk en de bemanning, met inbegrip van zijn broer Willis, spoorden hem aan om een veilige haven aan te doen in Zuid-Afrika. Maar Moodie weigerde en bereikte Londen slechts zeven dagen na de Thermopylae. Hoewel ze de race verloren werden zowel de kapitein als de bemanning gevierd als helden voor hun dappere poging.

Schaal: 1:240
Lengte: 342mm
Hoogte: 217mm