Half Moon # corel sm18

Corel
corel sm18
    Tijdelijk niet leverbaar
  • Beschrijving

De Halve Maen was vanaf 1609 in gebruik bij de VOC. Het schip had een lengte van 21 meter een replica ligt aan het Oostereiland in Hoorn.

Dit artikel is op dit moment niet leverbaar maar hopen wij binnenkort wel weer in ons aanbod terug te zien.

De Halve Maen was het schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) dat, onder leiding van kapitein Henry Hudson, in september 1609 de haven van New York binnenvoer. Er bestond toen echter nog helemaal geen haven. Er was nog niet eens een nederzetting. Nieuw-Amsterdam moest nog gesticht worden, dat later zou worden omgedoopt in New York.

Op 6 april voer het schip, met Hudson - een Engelsman in dienst van de Republiek - als kapitein, vanaf Texel uit met als opdracht via Nova Zembla een doorgang naar Indië te vinden. Hudson negeerde zijn contract echter en besloot om een westelijke doorgang te zoeken. Via de Faeröer, Newfoundland en Nova Scotia kwam het schip uiteindelijk in september 1609 bij Nieuw-Nederland aan. Het schip voer vervolgens de Hudsonrivier in, maar keerde om bij Albany omdat de rivier er te ondiep en te smal werd. Het schip voer over de Atlantische Oceaan terug naar Engeland, waar het de haven van Dartmouth bereikte.

Eind 1618 brandde het schip uit bij een Engelse aanval op Batavia, het huidige Jakarta.

Deze bouwdoos bevat alle benodigdheden om dit historische schip in schaal te reproduceren. Het materiaal is van hoge kwaliteit, veel kleine onderdelen zijn voorbewerkt en de bouwbeschrijving is duidelijk.

Exclusief lijm en verf.

Modelgegevens:
- Lengte: 52,0 cm
- Hoogte: 52,5 cm
- Schaal: 1:50
- Volledig houtbouw, laser gesneden onderdelen
- Inclusief beslag