Colin Archer # billing boats 728

Bestel
  • Beschrijving

De RS1 werd gebouwd in 1893 voor de "Noorse Vereniging voor Scheepswrakberging" bij het Colin Archer werf in Rekkevig bij Larvik, Noorwegen. De RS1 werd later naar zijn ontwerper en bouwer "Colin Archer" genoemd.

Het spitse steven ontwerp van het schip heeft het wereldwijd bekend gemaakt. Ongeveer 30 boten van dit type werden gebouwd, de meeste van hen op het Colin Archer werf in Tollerodden in Larvik. De RS1 Colin Archer kan terugkijken op een turbulent verleden.

Na 40 jaar als reddingsboot werd het schip in 1933 verkocht aan particuliere eigenaars die een kleine hulpmotor toevoegden.

In 1938 stak ze de Atlantische Oceaan over, in oktober 1954 liep ze in Noord-Carolina zware stormschade op en werd in 1960 als wrak uit de Potomac-rivier gevist.

Na een verblijf van 23 jaar in de VS werd de Colin Archer in december 1961 naar Noorwegen teruggezonden als dekvracht op de vrachtschip "MS Tasco". Vervolgens volgde een periode met goede en moeilijke tijden in de handen van verschillende eigenaars.

Uiteindelijk werd op 21 april 1972 het oudste reddingsvaartuig in Noorwegen overgebracht naar het Noorse Zeevaartmuseum in Oslo.

In 1973 kreeg de Colin Archer Cutter Club de verantwoording voor het schip, dat sindsdien het schip volledig heeft gerestaureerd en in overeenstemming met het Noorse Zeevaartmuseum het schip in de vaart houdt als een levendige herinnering aan het verleden.

Tegenwoordig is de Colin Archer een welkome gast bij klassieke bootdagen in Noord-Europa.

- Een verbeterde heruitgave
- Volledig houtbouw
- Compleet met beslag
- Lengte 127cm
- Breedte 33cm
- Hoogte 133cm
- Geschikt voor RC