HMS Warrior 1860 *** # billing boats 512

Billing Boats
BIL-512
Bestel
  • Beschrijving

De HMS Warrior was het eerste gepantserde oorlogsschip met een stalen romp, gebouwd voor de Royal Navy als reactie op het eerste ijzeren oorlogsschip van de Fransen, de Gloire, die een jaar eerder van stapel liep.

Toen het voltooid werd in oktober 1861 was de Warrior het grootste, snelste, het zwaarst bewapende en zwaarst gepantserde oorlogsschip dat de de wereld ooit had gezien. Ze was bijna twee keer zo groot dan de Gloire en overklaste het Franse schip in snelheid, bepantsering en vuurkracht.

De Warrior bevatte geen radicaal nieuwe technologie, maar wel werden voor de eerste keer gelijktijdig stoommachines, achterladers, een geheel ijzeren bouw en stalen bepantsering gebruikt en dit allemaal gebouwd op een ongekende schaal. De schroefdiameter bedroeg 7,5 meter.
Met haar bouw begon een wapenwedloop tussen marineschepen die zou eindigen in de Tweede Wereldoorlog waar de luchtmacht een einde maakte aan het nut van dit soort oorlogbodems. De Warrior werd een vroeg voorbeeld van de snelle veroudering van dit type slagschepen en werd mei 1883 afgedankt als gevechtseenheid. De Warrior werd gered van de sloop door de inspanningen van de Maritime Trust. Als 's werelds eerste ijzeren casco en gepantserd oorlogsschip werd zij erkend als een van de meest historisch belangrijke oorlogsschepen van de Royal Navy.
Opgenomen als onderdeel van de Nationaal Historische Vloot, de Core Collection, is het nu een museumschip in Portsmouth, Engeland .

Schaal 1:100
Hoogte: 67
Lengte 147
Breedte: 39
Inclusief beslag, messing etswerk etc.