San Andres church # aedes ars 1109

Aedes Ars
aedes ars 1109
Bestel
  • Beschrijving

Het monument en zijn geschiedenis:
Het is gelegen op een kleine heuvel, tegenover het prachtige Ceballos Palace, waarmee het een mooie verzameling van gebouwen vormt. De Romaanse kerk van San Andres is een van de meest opmerkelijke monumenten van de Pisueña Valley, gerelateerd aan die van de nabijgelegen Collegiale van Santa Cruz in Castañeda.

Waarschijnlijk gebouwd in de eerste helft van de 12e eeuw was het een abdij die op den duur afhankelijk werd van de Ceballos familie. Deze familie had een gesloten domein, waarin zich, afgezien van de kerk, vijf huizen en een molen bevonden. De bewoners waren vrije mannen en waren vrijgesteld van belastingen.
De kerk die we vandaag zien is van een enkel schip type met een halfronde apsis, met diverse toevoegingen, zoals de toren, de sacristie en een galerij in het zuiden. De voordeur opent naar het westen en de toegang naar de kerk voert over een veranda, waarover de toren is gebouwd. De kapitelen die de deur versieren portretteren dieren; leeuwen, harpijen, vogels en menselijke beeldspraak onderwerpen. De grote apsis is verdeeld in drie verticale delen gescheiden door kolommen die worden bekroond met versierde kapitelen. Er werd een fijne reeks kleine kraagstenen geplaatst met een verscheidenheid aan motieven die verder langs de pastorie en de noordenlijke- en zuidelijke muur. Hierboven rust een prachtige kroonlijst van geruite vierkanten. Er zijn twee apsis vensters te zien vanaf de buitenkant: een gelegen op het zuiden, werd afgedekt door de bouw van de sacristie in de 17e eeuw, op de muur waarvan de Ceballos familie hun wapen plaatsten, evenals die van Santandrés, Escobedo en Velasco. De binnenkant is voorzien van een zeer lage halfronde triomfboog, die wordt ondersteund met goed versierde kapitelen. Vermeldenswaard is de originaliteit waarmee architectonisch de apsis is gebouwd, ondersteund door kleine interieur consoles.
In het zuidelijke toegevoegde gedeelte bevindt zich een grafkelder met graven uit het begin van de 11e eeuw tot de 13e eeuw.

Argomilla, Spain - C. XII
Schaal: 1/65
Aantal onderdelen: 5.400
Moeilijkheidsgraad: 5.5/10
Afmeting in mm: 490 x 580 x 225