1/32 O-2A Skymaster # roden 620

Roden
ROD-620
1070620
Bestel
  • Beschrijving

In de vroege jaren 1960 bouwde het vliegtuigbedrijf Cessna een klein commercieel vliegtuig, het Model 337.

Vergeleken met soortgelijke vliegtuigen van dezelfde klasse, had het een ongebruikelijke lay-out: een normale trekpropeller vooraan- en een duwprop aan de achterzijde van de romp. In plaats van de klassieke romp lay-out, twee staartbomen bevestigd aan de hoofdvleugel die werden verbonden door de stabilo. Het vliegtuig zou twee bemanningsleden en vier passagiers of maximaal 450 kg nuttige lading kunnen vervoeren. Het toestel was commercieel behoorlijk succesvol, maar Cessna hoopte ook een rol te kunnen spelen met een militaire uitvoering.

In 1967 verscheen een militaire versie van de machine, de O-2A Skymaster. Aan het begin van de Vietnam-oorlog begon de Amerikaanse luchtmacht actief te werken met lichte vliegtuigen als verkenners, voor vuurbegeleiding of lichtgewicht communicatie. Een van de meest gebruikte vliegtuigen was de O-1 Bird Dog, maar het was niet altijd in staat om bepaalde militaire taken uit te voeren, zoals het richten op andere vliegtuigen. De O-2 was meer geschikt voor dit soort taken en was daarom al snel betrokken bij dit soort missies in het conflict in Vietnam. Ook zou de O-2 kunnen worden gebruikt als een licht grondaanvalswapen, net als zijn voorganger de O-1. Hiervoor konden ophangpunten voor ongeleide raketten en andere lichte wapens onder de vleugel van het vliegtuig worden gehangen. Sommige machines, aangeduid als O-2B, voerden 'psychologische oorlogsvoering-missies uit'. Ze waren uitgerust met luidsprekers die de bevolking opriepen om de oorlog te stoppen, maar dit bleek niet echt succesvol. Een andere belangrijke toepassing voor de O-2 was de redding van piloten waarvan de vliegtuigen waren neergehaald in een operatiegebied. Veel Amerikaanse luchtmachtpiloten hebben hun redding aan deze machine te danken.

De serieproductie ging door tot 1970, gedurende welke tijd ten minste 532 vliegtuigen werden geproduceerd. Het einde van hun actieve militaire carrière bij de Amerikaanse luchtmacht viel samen met het einde van de vijandelijkheden in Vietnam, maar in de VS werden ze nog lang daarna door de luchtmacht gebruikt voor patrouillevluchten of verbindingstaken maar werden ze uiteindelijk buiten dienst gesteld als gevolg van ouderdom. Desondanks is dit vliegtuig nog steeds erg populair bij particuliere eigenaren. En veel voormalige militaire machines worden nog steeds onder burgerlijke registratie geëxploiteerd of nemen deel aan tal van vintage airshows.
Gerelateerde Producten