1/72 Sd.Kfz.167 Stug.IV Late # dragon 7260

Dragon
DRG-7260
Bestel
  • Beschrijving

Sturmgeschuetz is het Duitse woord voor "aanvalskanon", afgekort tot StuG. Ze waren bedoeld om vuursteun te verlenen aan infanterie, gemotorizeerde infanterie en tank eenheden.

Het voertuig was in wezen een tank chassis met een kanon, meestal een 75mm kanon met een lange loop. Doordat het kanon niet gemonteerd was in een koepel had de bemanning meer bewegingsruimte maar het beperkte het schootsveld van het kanon waardoor in de meeste gevallen het hele voertuig in de richting van het doel gedraaid moest worden.

Gedurende WW II, vooralin het latere stadium van de oorlog, produceerde Duitsland meer aanvalskanonnen dan tanks omdat ze goedkoper en sneller te produceren waren door het ontbreken van een draaibare koepel met het complexe aandrijfmechanisme. Daarnaast waren ze bijna net zo effectief als tanks. Verouderde Panzer III en Panzer IV tanks kregen ook vaak een tweede leven door de ombouw naar respectievelijk een StuG III en StuG IV. Deze laatste StuG IV uitvoering is afwijkend met een licht aangepaste Sturmgeschuetz III bovenbouw gemonteerd op een Panzer IV chassis. Rond 1100 werden er gebouwd vanaf 1943. De StuG IV stond bekend als een zeer effectieve tank killer, in het bijzonder aan het Oostfront.
Gerelateerde Producten