1/32 OS2U Kingfisher # kitty hawk 32016

Kitty Hawk
kitty hawk 32016
Bestel
  • Beschrijving

De Vought OS2U Kingfisher was een observatie watervliegtuig dat voor het eerst vloog in 1938.

Het toestel werd ontworpen om met een katapult te worden gelanceerd maar het kon ook opstijgen met gebruik van de drijver of een normaal landingsgestel. Het vliegtuig was in gebruik bij de US Navy en werd aangedreven door een enkele 450hp Pratt & Whitney R-985-AN-2 stermotor, een motor die voor dit toestel overigens nauwelijks voldoende vermogen leverde.

Ontworpen door Rec Beisel was de Kingfisher het eerste vliegtuig ooit dat werd geassembleerd met behulp van de nieuwe puntlas techniek. Deze werd ontwikkeld om de casco weerstand te verminderen als gevolg van het resulterende gladdere oppervlak. Ook kreeg de machine een aantal unieke en ongewone functies in de vorm van landingskleppen en flapperons om meer lift te creëren bij de relatief trage start snelheid van dit type vliegtuig.

De defensieve bewapening bestond uit twee .30 kaliber machinegeweren. Eén was geïnstalleerd op een flexibele bevestiging in de achterste cockpit en de andere was vooruit vurend gefixeerd. Bommen en dieptebommen konden onder de vleugels bevestigd worden.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog waren ze uitgefaseerd maar de laatste deed dienst in Cuba tot in 1959. Er werden in verschillende varianten meer dan 1500 van gebouwd.