1/32 F-86K Sabre Dog # kitty hawk 32008

Kitty Hawk
kitty hawk 32008
Bestel
  • Beschrijving

De F-86K werd geïntroduceerd in 1955, er werden ongeveer 340 van gebouwd. De eerste machines werden gebouwd door North American, de laatsten door Fiat.

De F-86 Sabre was één van de eerste Amerikaanse jets. Geproduceerd door North American Aviation is de Sabre het meest bekend geworden als Amerika's eerste jager met een geveegde vleugel die het boven het luchtruim van de Koreaanse Oorlog op kon nemen tegen de super snelle Russische MiG-15 met een overeenkomstig pijlvleugel concept.

Het toestel verscheen naderhand in verschillende uitvoeringen met inbegrip van de Sabre-Dog F-86D en de F-86K die werd gebruikt door veel NAVO-luchtmachten. De F-86D Sabredog had een heel andere romp met meer ruimte voor brandstof en raket bewapening.

De F-86K was 8 inch langer dan de F-86D. De uitbreiding zat in de romp mid-section. Hij kreeg een APG-37 radar in een radar neus en een MG-4 vuurleidingssysteem. Hij droeg geen raketten in een intrekbare romp (zoals de F-86D), maar kreeg kanon bewapening met vier 20 mm (0,79 in) M-24A1 kanonnen. FIAT Italië bouwde deze onder licentie. De "K" versie werd door de Nederlandse piloten "Kaasjager" genoemd. Het type was aanvankelijk bij aflevering voorzien van de lattenbodem "6-3" vleugel. Om de levensduur te verlengen werden de laatste Nederlandse F-86K's omgebouwd en voorzien van de grotere "F-40" vleugel en systemen voor het gebruik van de Sidewinder.

Twee F-86K Kaasjagers zijn te zien in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg.