1/24 Fokker Dr I # merit 62403

Merit
merit 62403
Bestel
  • Beschrijving

De Fokker Dr.I was een driedekker jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog dat gebouwd werd door Fokker naar een ontwerp van Reinhold Platz. De Dr.I is legendarisch geworden als het toestel van de even legendarische Manfred von Richthofen, "de Rode Baron", die er 80 tegenstanders mee uit de lucht schoot iets dat geen enkele gevechtspiloot in de Eerste Wereldoorlog wist te evenaren.

In april 1917 werd door de Britse luchtmacht de Sopwith Driedekker in gebruik genomen dat superieur bleek tegenover de jachtvliegtuigen van Duitse luchtmacht. Enkele vliegtuigfabrikanten waagden zich aan het driedekkerontwerp, waarvan aanvankelijk alleen van de Pfalz Dr.I een tiental werd geproduceerd. Fokker beantwoordde de vraag met de V.3 en na verbeteringen aan de zware besturing met de V.4 die snel kon klimmen, licht te besturen en erg wendbaar was. Na testen werd onmiddellijk gestart met de productie en de eerste toestellen werden in oktober 1917 opgeleverd als Dr.I.

De Dr.I bleek ook behoorlijke nadelen te hebben. Hij was opmerkelijk veel trager dan de geallieerde jagers in kruisvlucht en tijdens duikvluchten. Het toestel was zelfs trager dan de Albatros- en Pfalz-verkenners die het moest vervangen. De lage-compressie Oberursel-rotatiemotor verloor veel vermogen op grote hoogte en waren de zweefeigenschappen matig zodat het toestel moeilijk te landen was. Veel piloten raakten dan ook gewond bij een mislukte landing. De Rode Baron zou na een proefvlucht met de Dr.1 gezegd hebben: "Dit vliegtuig gaat veel piloten het leven kosten, het mijne waarschijnlijk ook." Inderdaad is Manfred von Richthofen in een Dr.I om het leven gekomen, vermoedelijk vanaf de grond neergeschoten.

Grootschalige orders bleven uit door de structuele tekortkomingen van het vliegtuig zodat de productie na slechts 320 exemplaren volledig werd gestopt in mei 1918. De dubbeldekker Fokker D.VII werd in de strijd gegooid die beduidend beter bleek waarop de overgebleven driedekkers werden teruggetrokken van het front en gebruikt werden als les- en verdedigingstoestel.

Eén van de driedekkers van Manfred von Richthofens, de 152/17, werd het pronkstuk van het nieuwe Duitse luchtvaartmuseum in Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit toestel naar Polen over gebracht waar het vermoedelijk tegen het eind van de oorlog verloren is gegaan. Voor zover bekend heeft geen enkele Dr.I de afgelopen eeuw overleefd.