1/32 P-61B Black Widow # hobby boss 83209

Hobby Boss
HBS-83209
3483209
Bestel
  • Beschrijving

Voordat de Verenigde Staten betrokken werden bij de Tweede Wereldoorlog zagen zij het belang in van de nog geheime RADAR (radio aids for detection and ranging) technologie. De RAF had de eerste vliegtuigen in de pijplijn die de eerste generaties radar sets kon herbergen maar miste de massa-productie capaciteit die de Amerikanen wel konden bieden. Samen met de Verenigde Staten werd er radar technologie ontwikkeld die hen zou helpen een grotere lucht superioriteit te bereiken in de nachtelijke hemel boven het Verenigd Koninkrijk en het continent.

In het begin van de oorlog wilden de US Army Air Corps planners een speciaal radarvliegtuig waarop een concept van Jack Northrop in ontwikkeling werd genomen. Het ontwerp was radicaal omdat het resulterende vliegtuig meer woog dan een medium bommenwerper. Met een leeg gewicht van meer dan 23.000 pond woog de P-61 meer dan een lege B-25 Mitchell. De P-61 werd aangedreven door een paar Pratt & Whitney R2800 motoren met een vermogen van 2250 pk elk en werd bestuurd door een bemanning van drie. De motoren maakten niet alleen de P-61 zo snel als een de Havilland Mosquito, ze konden ook de productie van de elektrische energie leveren die nodig was voor de enorme radar installatie en andere apparatuur aan boord.

De P-61 was bewapend met vier 20mm kanonnen gemonteerd in de buik van de romp vergelijkbaar met de Mosquito en de Heinkel He 219. Een koepel werd bovenop de romp geplaatst met vier .50 machinegeweren, goed voor een schootsveld van 360 graden rondom het vliegtuig. Daarnaast was de opzet van de roeren en flaps zodanig dat het vliegtuig ook bij zeer lage snelheid uiterst wendbaar bleef. Tijdens de oorlog werden ze ingezet op alle grote fronten waarna ze rond 1950 waren uitgefaceerd.

Schaal 1:32
Lengte: 472.2mm
Spanwijdte: 628,8 mm
Totaal Plastic Onderdelen: 550+
Foto ets onderdelen: 2 stuks
Decals voor twee versies:
P-61B-2-NO, 42-39414, 6 NFS, 1945, 'Sleepy Time Gal II'
P-61B-15-NO, 4239713, 547 NFS, 1945, 'Lady in the Dark

Detailed cockpits (front, center, and rear)
Rear cockpit as detailed radar set that will be seen through the clear rear cone
Control console details provided as decals
Vinyl parts for oxygen hoses and cooling duct
Positionable crew entry doors
Metal nose ballast
Detailed ventral gun bay with vinyl ammo chutes
Positionable ventral gun bay doors
Detailed dorsal gun turret with vinyl ammo belts
Detailed radar set under radome
Positionable canopies
Positionable spoilervators
Positionable elevators
Positionable rudders
Positionable flaps
Detailed landing gear
Detailed engines (that you won't see if you paint the clear cowlings)
Detailed leading edge engine intake ducts
Choice of open or closed cowl flaps