1/35 Kfz. 305 Opel Blitz # italeri 216

Italeri
ITA-216
Bestel
  • Beschrijving

De 1,5 tonner. Als licht en multifunctioneel platform voor van alles was deze gewichtsklasse al veel eerder dan 1937 in 1 ton en 1,5 ton's uitvoering zeer populair.

1937 gaf ook deze Blitz een modern en flitsend voorkomen. Met laadbak, in bestelauto vorm, als brandweerauto. Alle vormen zijn bekend. Een eenvoudige standaard benzinemotor uit de personenwagen serie maakte dat de techniek al betrouwbaar was en dat de prestaties goed waren. Tot ver in de 2e wereldoorlog zijn er tienduizenden gemaakt. Vanaf 1946 werden er al weer duizenden gebouwd. Pas in 1952 werd een opvolger geïntroduceerd.

De 3 tonner
Met 70.000 4x2 exemplaren en 25.000 4x4 is de Opel Blitz 3-tonner een van de belangrijkste transportfactoren op de weg in de hele productieperiode. Na de introductie in 1937 is er nauwelijks iets aan veranderd. Het aantal wielmoeren (van 6 naar 8) en een ander type aandrijfas. De combinatie van de 6 cilinder in lijn benzinemotor, die ook in de Opel Admiraal, de grootste personenwagen zat. En een lichte stevige constructie speelde alle concurrentie in dit segment zo goed als van de kaart. Door het Schellprogramma waarin het aantal types in iedere klasse werd verminderd verdwenen de meeste concurrenten. Mercedes-Benz moest in plaats van zijn eigen 3-tonner de Blitz in licentie gaan maken. Toen in 1944 de Opelproductielijn in Russelsheim bij een bombardement ongeveer met de grond gelijk werd gemaakt, was Daimler-Benz de enige plaats waar de Blitz werden gebouwd. Het verschil was het typeplaatje: Daimler-Benz noemde hem DB 701 en het ontbreken van het Blitzlogo. Kort na de 2e wereldoorlog ging de productie er nog jaren verder. Uiteindelijk heeft Mercedes kort daarna een eigen ontwikkelde 3-tonner uitgebracht die een rechtstreekse afstammeling is van de Blitz.

Schaal 1:35
Lengte 171 mm

Gerelateerde Producten