1/700 Prinz Eugen 1945 # trumpeter 05767

Trumpeter
TRU-05767
Bestel
  • Beschrijving

De Prinz Eugen was de derde en laatste zware kruiser van de Hipper klasse die in opdracht van de Kriegsmarine werd gebouwd.

Samen met het slagschip Bismarck vertrok de Prinz Eugen op 18 mei 1941 vanuit de haven van Gdynia naar de Atlantische Oceaan. Zes dagen later, op 24 mei 1941, werd hen de pas afgesneden door de Britse slagschepen HMS Hood en HMS Prince of Wales. Tijdens de hier op volgende zeeslag werd De Hood tot zinken gebracht en raakte de Prince of Wales zwaar beschadigd. Na deze zeeslag ging de Prinz Eugen op zoek naar geallieerde koopvaardijschepen maar werd door machinepech gedwongen de haven van Brest op te zoeken waar zij op 1 juni aankwam. Een maand later werd het schip tijdens een luchtaanval van de RAF door een bom getroffen waarbij zestig bemanningsleden sneuvelden.

In februari 1942 keerde de Prinz Eugen samen met de slagschepen Scharnhorst en Gneisenau, via de kortste maar gevaarlijke route, het Engels Kanaal, terug naar Duitsland. Kort daarna werd ze onderweg naar Noorwegen getorpedeerd en beschadigd door een Britse onderzeeër waarop ze tot het begin van 1943 uitgeschakeld was.
Tegen het eind van de oorlog werd de Prinz Eugen nog ingezet in een poging de opmars van de Russische eenheden bij de Oostzeekust tot staan te brengen en Duitse vluchtelingen veilig terug te brengen naar Duitsland.

De Prinz Eugen was het enige zware oppervlakteschip van de Kriegsmarine dat WW2 zou overleven en werd na de oorlog naar het Bikini atol gesleept waar het doelwit werd voor Amerikaanse atoomproeven. De restanten zijn nog zichtbaar bij het Kwajalein-Atoll waar het ondersteboven ligt met haar kiel, een roer en een schroef nog boven water. In 1979 is een van de drie schroeven geborgen. Het is nu een marinemonument in Laboe, in de buurt van Kiel.

Artikel: Nr. 05767
Artikelnaam: Duitse kruiser Prinz Eugen 1945
Schaal: 1:700
Lengte: 303.6 mm Breedte: 32,9 mm
Totale onderdelen: 279
Onderdelen: 8 gietbomen, bovenste romp, onderste romp, waterlijnplaat, dekken, vliegtuig, standaard
Verfschema: Prinz Eugen in 1945
Leverbaar sinds: 2010-01
Meer info:
- Eéndelige slide-molded bovenromp
- Lagere rompdeel gemaakt van twee-directionele slide mallen
- Kazematten worden weergegeven op de onderste romp door slide-mold technologie.
Gerelateerde Producten