1/350 Admiral Graf Spee # trumpeter 05316 NML

Trumpeter
TRU-05316
    Uit ons programma!
  • Beschrijving

De Admiral Graf Spee, vaak kortweg Graf Spee genoemd, was een pantserschip van de Deutschlandklasse dat in 1934 in Duitsland te water werd gelaten, genoemd naar admiraal Graf Maximilian von Spee uit de Eerste Wereldoorlog.

Dit artikel is helaas uit ons programma!

Het schip was ondanks haar betrekkelijk geringe afmetingen bewapend met 28-centimeter kanonnen. Als vlaggenschip van de Duitse vloot vocht de Graf Spee mee in de Spaanse Burgeroorlog.
Bij de monding van de rivier de la Plata, de grensrivier tussen Argentinië en Uruguay, vond op 13 december 1939 de eerste zeeslag van de Tweede Wereldoorlog plaats. Het Duitse pantserschip Admiral Graf Spee en de Britse kruiser Exeter speelden de hoofdrollen in deze slag.  

Op 21 augustus 1939 voer de Graf Spee uit, met als bestemming het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan, onder bevel van Kapitän-zur-See Hans Wilhelm Langsdorff. Vanaf 30 september bracht het schip in de Zuid-Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan een tiental Britse koopvaardijschepen tot zinken waarop er door de geallieerden jacht op werd gemaakt. Op 13 december werd ze gevonden voor de kust van Argentinie door de kruisers Exeter, Ajax en Achilles. De zeeslag in de monding van de la Plata volgde waarbij de Exeter zware schade opliep. Ook de Ajax en de Achilles liepen aanzienlijke schade op terwijl de Graf Spee slechts licht gehavend werd. De Graf Spee had echter het leeuwedeel van haar munitie verbruikt en trok zich terug in de neutrale haven van Montevideo waar ze van de regering van Uruguay 72 uur kreeg om de schade te herstellen en haar doden te begraven.

De Britten hielden de wacht voor de riviermonding en hadden het bericht verspreid dat meer geallieerde schepen onderweg waren. Kapitein Langsdorff viel voor de bluf en besefte dat hij door een gebrek aan munitie geen kans maakte in een volgend gevecht. Om te voorkomen dat het schip in Britse handen zou vallen liet hij het op 17 december, nadat de bemanning van boord was gegaan, drie mijl uit de kust tot zinken brengen. Drie dagen later pleegde hij zelfmoord.

Item Nr: 05316
Item Naam: Duitse Pocket Battleship (Panzer Schiff) Admiral Graf Spee
Schaal: 1:350
Lengte: 531.43mm Breedte: 61.55mm
Aantal onderdelen: 402
Photo etsdelen: 2
Onderdelen: 14 gietbomen, bovenste romp, lagere romp, waterlijn plaat, dek en standaard
Verfschema: Duitse Pocket Battleship (Panzer Schiff) Admiral Graf Spee in 1939
Leverbaar sinds: 2009-08
Gerelateerde Producten